Přihlásit

Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný

Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný
S velikonoční tradicí máme neodmyslitelně spojené zdobení kraslic, kterými následně obdarováváme koledníky. Mnohdy bývají součástí nadílky i různé sladkosti a cukroví, výjimkou nejsou ani perníky s jarními motivy.Věděli jste ale, že je možné upéct také perníkové 3D kraslice? S našimi formičkami to hravě zvládnete.
 

DVĚ POLOVINY JEDNOHO VEJCE

Netradiční perníčky vyžadují trochu přesnosti, ale jejich přípravy se zaručeně nemusíte bát. Výsledná podoba je složena ze dvou polovin, k jejichž vytvoření vám poslouží naše formičky. Na e-shopu je seženete v různých vyhotoveních. Menší kraslice jsou ve velikosti 50 x 70 mm, druhá sada je sestavena z větších vaječných „polokoulí” o rozměru 70 x 100 mm. Dvě upečené poloviny se následně slepí v jedno vejce za pomoci bílkové polevy.
 
  1. Připravte si těsto. Předem.

Pro 20–30 vajíček (v závislosti na velikosti) smíchejte v robotu 500 g hladké mouky, jednu lžičku sody, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžíce kakaa (lze vynechat), 1 větší vejce, 80 g másla (tuku), 140 g moučkového cukru a 100 g medu. Odvážnější samozřejmě můžou těsto zpracovat i v rukou, což samozřejmě obnáší více síly i času. 

Těsto nechte v ledničce alespoň 12 hodin odležet, zabalené do potravinářské fólie. 

Před samotným pečením si vyšlehejte také bílkovou polevu z 1 bílku a 140 g moučkového cukru, můžete přidat také pár kapek citrónové šťávy. Poleva by neměla být tekutá. Její správnou hustotu vyzkoušíte tak, že uděláte tečku, která měla by se hezky oddělit a nekapat. 

 
  1. Vykrajování

Perníkové těsto vyválejte na pomoučeném povrchu na plát silný asi 3 mm. Z něj postupně vykrajujte vajíčka přiloženým vykrajovátkem. Tyhle ploché kraslice následně položte na vypouklé strany připravených formiček pomazaných máslem, olejem či jiným tukem. Těsto by mělo končit asi 5 mm od lemu formičky, počítáme totiž s tím, že se při pečení jeho objem zvětší.

 
  1. Pečeme!

Troubu předehřejte na 180 °C a pečte 15 minut. Poté, ještě za tepla, oddělte těsto od formiček a perníčky potřete žloutkem rozmíchaným s trochou mléka. Poloviny vajíček nechejte vychladnout a následně zarovnejte jejich plochy struhadlem, naneste bílkovou glazuru a slepte po dvojicích k sobě. Vybírejte ty, které k sobě nejvíce pasují. 

 
  1. Bez zdobení by to nešlo

Abyste kraslicím dodali skutečně slavnostní ráz, doporučujeme je ozdobit těmi správnými velikonočními motivy. Jak? No přece bílkovou polevou. Před zdobením ale nechejte perníčky minimálně den odpočinout, aby se z nich poleva neodlepovala. Pro jistotu můžete ze stejného důvodu počkat také se slepováním jednotlivých polovin. 

Tajný tip!
Dovnitř vajíčka můžete ukrýt drobnou sladtkost či hračku. 


 

JEDNA KRASLICE JARO NEDĚLÁ 

Je pro vás příprava netradičních perníkových kraslic moc velkou výzvou a raději byste se drželi při zemi? Využijte uvedené těsto na přípravu klasických perníčků. Správný jarní šmrnc jim dodáte s našimi vykrajovátky ve tvaru květů, oveček, kuřátek, zajíčků či jednoduchých dvourozměrných vajec. A pokud si s výběrem motivů nevíte rady, můžete si pořídit rovnou celou sadu.