Přihlásit

Jak na Smolíkovy formičky

Jak na Smolíkovy formičky

Čas Vánoc se blíží. Kuchyní pomalu začíná vonět badyán, hřebíček, vanilka i skořice. Připravili jsme si pro Vás 5 důležitých tipů, jak nejen o Vánocích využít naše formičky a jak se o ně starat, aby Vám vydržely ve sváteční formě ještě několik následujících let. A že nevíte, na co je použít? No přece na všechny ty medvědí pracky, madlenky, rohlíčky či ořechové cukroví. Posloužit mohou ale třeba také při výrobě čokoládových pralinek. 
 

  • Formičky jsou tu od toho, aby se do nich těsto vtlačovalo a kopírovalo tak po upečení tvar ze dna misky. Nejlépe Vám při tom pomohou Vaše palce. Není totiž nic více uklidňujícího, než když si na těsto sáhnete holýma rukama. Takové plnění může být navíc ideální zábavou pro celou rodinu – nalákejte je třeba na pohádky v televizi, které můžete při přípravách sledovat. 
  • Nikdy neplňte těsto do formičky až po okraj. Ponechte jemnou prohlubeň a myslete na to, že při pečení těsto nabyde své hmoty a mohlo by přes okraj přetéct, což by zničilo výslednou podobu cukroví.
  • Při nákupu nezapomínejte, že pro pečení tohoto druhu cukroví budete formiček potřebovat opravdu hodně. Jakmile dáte jeden plech do trouby, můžete rovnou začít plnit druhý a zatímco ten první po vytažení chladne, oceníte další čisté formy i pro třetí várku. Na našem e-shopu najdete řadu vzorů i materiálů. Od sněhuláka k oříšku. Od cínu k teflonu. Stačí si vybrat.

  • Abyste formičky udrželi ve formě, je potřeba se o ně pořádně postarat. To znamená především nenechávat je dlouhou dobu mokré. Tento tip platí především pro pocínovaný plech. Rozhodně mu neuškodí prostředky na mytí nádobí, drhnutí jako o život by mu ale na životnosti ubrat mohlo. Zkušené hospodyňky házejí použitou várku formiček do hrnce s vodou, kterou nechají projít varem a následně vaří na mírném plameni, dokud se neodlepí zbytky těsta. Po této proceduře by mělo následovat co nejrychlejší usušení – využít můžete rozehřátou troubu a nechat formičky na plechu uschnout při 100° C. Pro jistotu doporučujeme poslední zbytky vody vytřít utěrkou. Sušit můžete samozřejmě také na topení. 
  • Loučit se ale nemusíte ani s formičkami zrezivělými. Ve vroucí vodě rozmíchejte lžíci jedlé sody a připravte formičkám záchrannou lázeň.