Vánoce jsou obdobím plným radosti a sladkosti. Různorodost cukroví v tomto období nabývá nebývalých rozměrů a proto je někdy třeba dobře zvážit, co kam uložíme a co komu darujeme. Některé druhy cukroví podléhají zkáze více než jiné. Jak vánoční dobroty uchovat tak, aby zůstaly čerstvé a chutné co nejdéle? Přinášíme několik tipů, jak se vyhnout plýtvání a užít si sladké vánoční svátky, klidně i v novém roce.
Správné skladování
- Teplota: Optimální teplota pro skladování pečeného cukroví v místnosti je kolem 18–21 °C. Pokud se jedná o cukroví s krémovou nebo máslovou náplní, polevou či jiným teplotně neupravovaným zdobením, doporučujeme umístit zásoby ve vzduchotěsných nádobách spíše do spíže či lednice.
- Vzduchotěsná nádoba: Váš nejlepší spojenec pro uchování čerstvého cukroví je nádoba, do které nepronikne ani částečka vzduchu. Investujte do kvalitních kovových dóz s pevnými uzávěry, které zabrání vstupu vzduchu i vlhkosti.
- Pravidelná kontrola: Občas si uložené cukroví projděte a zkontrolujte, zda je vše v pořádku. Pokud by se nějaké cukroví stalo měkkým nebo ztratilo chuť, odstraňte ho, abyste zabránili ovlivnění zbytku zásob.
- Zamražení: Pokud máte velké množství cukroví a neplánujete ho spotřebovat do několika týdnů, můžete je uložit do mrazáku. Vydrží tu i několik měsíců.