Přihlásit

Jak správně uchovávat vánoční cukroví a minimalizovat ztráty

Jak správně uchovávat vánoční cukroví a minimalizovat ztráty
Vánoce jsou obdobím plným radosti a sladkosti. Různorodost cukroví v tomto období nabývá nebývalých rozměrů a proto je někdy třeba dobře zvážit, co kam uložíme a co komu darujeme. Některé druhy cukroví podléhají zkáze více než jiné. Jak vánoční dobroty uchovat tak, aby zůstaly čerstvé a chutné co nejdéle? Přinášíme několik tipů, jak se vyhnout plýtvání a užít si sladké vánoční svátky, klidně i v novém roce.
 

Správné skladování

  • Teplota: Optimální teplota pro skladování pečeného cukroví v místnosti je kolem 18–21 °C. Pokud se jedná o cukroví s krémovou nebo máslovou náplní, polevou či jiným teplotně neupravovaným zdobením, doporučujeme umístit zásoby ve vzduchotěsných nádobách spíše do spíže či lednice.
  • Vzduchotěsná nádoba: Váš nejlepší spojenec pro uchování čerstvého cukroví je nádoba, do které nepronikne ani částečka vzduchu. Investujte do kvalitních kovových dóz s pevnými uzávěry, které zabrání vstupu vzduchu i vlhkosti.
  • Pravidelná kontrola: Občas si uložené cukroví projděte a zkontrolujte, zda je vše v pořádku. Pokud by se nějaké cukroví stalo měkkým nebo ztratilo chuť, odstraňte ho, abyste zabránili ovlivnění zbytku zásob.
  • ​Zamražení: Pokud máte velké množství cukroví a neplánujete ho spotřebovat do několika týdnů, můžete je uložit do mrazáku. Vydrží tu i několik měsíců.

TIP

Nikdy neukládejte do nádob horké cukroví. Čerstvě upečené cukroví nechte úplně vychladnout na pokojovou teplotu, aby se zabránilo tvorbě kondenzace uvnitř nádob a nedocházelo ke ztrátě křehkosti.

Plánováním proti plýtvání

  • Plán: Abyste se vyhnuli plýtvání, dobře si naplánujte, kolik cukroví budete péct a kolik ho následně budete schopni spotřebovat. Zamyslete se, kolik hostů o svátcích dorazí a kdo má jaké preference. Neváhejte si vše rozepsat a zvažte, jestli skutečně potřebujete tolik druhů a v takovém množství.
  • ​Obdarování: Pokud se přeci jen nevyhnete nadbytku, nebojte se podělit s přáteli a rodinou. Vánoční cukroví je skvělým dárkem, který pomůže minimalizovat plýtvání.
  • Cukroví na výzdobu: Jestliže se přesto obáváte, že Vám vánoční cukroví zůstane, zvažte možnost využít ho jako vánoční výzdobu. Můžete ho umístit třeba na stromeček, jako to dělávaly naše babičky. 

TIP

Fandíte různorodosti, ale nechce se Vám pouštět do velkého množství druhů? Vsaďte na 3–5 druhů a vyhrajte si spíše s rozličností jednotlivých motivů. Na našem e-shopu si určitě vyberete z široké nabídky tvarů, které využijete třeba při pečení vánočních perníčků či lineckého cukroví.