Přihlásit

Oslavte podzimní tradice s vykrajovátky od Smolíka

Oslavte podzimní tradice s vykrajovátky od Smolíka

Listí už pomalu žloutne a snaší se z větví dolů na zem. Stejně tak může při pečení zezlátnout Vaše cukroví a přistát rovnou na talíři. Podzim je časem sklizně i usebrání. Oslavou krátkých dní a světel, kterými tmu prosvěcujeme. Někdo vyřezává dýně a slaví Halloween, jiný se zase ohlíží za ryze českými tradicemi spojenými s vinobraním či posvícením. Ať už máte důvod k hodování jakýkoliv, bez chutného a vonícího cukroví se neobejdete. 

Přinášíme Vám několik sladkých nápadů, se kterými vyčarujete úsměv na tváři koledníkům, šohajům i svatému Martinovi. 

 
  1. Hody, hodky, vinobraní 

S přelomem září a října se na řadě míst s tradicí pěstování vína slaví jeho sklizeň. Degustace doplňují folklórní tance, písně i kroje. Vesnicemi se ozývají bujaré popěvky i dusot oslav. Stoly se prohýbají jídlem a nesmí na nich chybět ani sladkosti. 

Pro přípravu cukroví na takové oslavy doporučujeme využít naše vykrajovátka s motivem holínek, prasátek, lístků či křížků

 
  1. Posvícení

Perníčky jsou od nepaměti neodmyslitelnou součástí slavností. Použijte vykrajovátka s motivy křížků, kostelů nebo tradičních vánočních symbolů na perníčky. Nezapomeňte na polevu a ozdoby. Vyzkoušet můžete také typické posvícenské cukroví pocházející z Prachaticka – hnětynky. Vykrajovátka, ve tvaru květů, které jsou na přípravu této sladkosti potřeba, najdete na našem e-shopu.  

 
  1. Nebojte se strašidel

Halloweenu se není třeba bát. Jeho tradice sahá až ke slavnostem Samhain, při níž Keltové slavili konec žní a příchod zimy, temnější části roku. Už od 16. století bylo zvykem chodit ve strašidelných kostýmech dům, symbolizujících duše zemřelých, od domu k domu, a výměnou za básničku či koledu vybírat potraviny. Zvyk přetrval dodnes a s koncem října jej i vy můžete oslavit tematicky vykrojenými kousky cukroví.
 

>>>>>>> Chci vykrajovátka s halloweenským motivem.

 
  1. Podzimní motivy pro každou příležitost

Nemusíte čekat na Vánoce, abyste mohli začít péct. A nemusíte zrovna holdovat halloweenským zvyklostem, abyste mohli oslavit dýňovou sklizeň. Což takhle připravit si linecké za pomoci našich vykrajovátek ve tvaru dýní a slepit ho domácí dýňovou marmeládou?

Pokud vám zrovna dýně nevoní, nabízí se jablíčka, hrušky, hříbky či ježci. Pořídit si můžete rovnou celý set podzimních vykrajovátek. 

 
  1. Svatý, sladký Martin

Svatomartinská husa na svátečním stole nemusí být jen ta z masa a kostí. Pro vaše sladké tečky jsme připravili husí motivy i na vykrajování.  

Ať už oslavujete Halloween, posvícení nebo prostě jen krásný podzim, vykrajovátka vám umožní přidat do vašeho cukroví krásné a originální motivy. Porozhlédněte se na našem e-shopu, třeba Vás některé inspirují.



Za fotografie děkujeme Filipu Zvěřinovi a Milovským perníčkům